Business meets science – Van klimaatsonderzoek naar de landbouw?

Datum:

04/11/2022

Tijd:

19:00 uur

Organisator:

KID

Activiteit:

Kennis & Innovatie

Locatie:

Biotoop Haren - blok F kleine zaal

Adres:

Kerklaan 30

Plaats:

9751 NN Haren

Parkeren:

Gratis

Organisatie:

KID

Contactpersoon:

Stefan van der Borgh

Telefoon:

06-37124348

E-mail:

svdborgh@gmail.com

Er zijn nog 25 plaatsen beschikbaar

Log in om je in te schrijven!


Kosteloos afmelden kan tot 30/10/2022. Bij afmelden na deze datum, of als je niet komt opdagen, worden de werkelijk gemaakte kosten in rekening gebracht.

Beschrijving

Tijd voor innovatie oplossingen
De wereld verandert razendsnel, en daardoor ook het klimaat. Door de industriële revolutie en de opkomst van de petrochemische industrie⛽🔥 is onze CO2 uitstoot enorm toegenomen. De aarde 🌎 warmt hierdoor in rap tempo op. Vruchtbare gronden veranderen in woestijngronden en bossen sterven, of branden af. Ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt en extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte of overstromingen nemen alleen maar toe.🌪⛈ Geen rooskleurig vooruitzicht, want dit alles gaat honger, ongekende migratiestromen en een totale verandering van de wereld zoals we die nu kennen als gevolg hebben.

Volgens wetenschappers zijn er zogenaamde “tipping points” in het klimaatsysteem aan te wijzen. Als kritische drempelwaarden (bijvoorbeeld voor de temperatuur) overschreden worden zullen belangrijke onderdelen van het klimaatsysteem vanaf dat moment onomkeerbaar en ingrijpend veranderen (hothouse earth).♨🥵 We naderen deze tipping points snel en daarom is er nu actie nodig. In 2015 hebben we al wereldwijd afspraken gemaakt tijdens de klimaattop in Parijs. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te behalen en onder de 2 graden opwarming te blijven, zullen we niet alleen minder CO2 moeten uitstoten, maar ook grote hoeveelheden CO2 uit de lucht moeten halen (carbon removal). Hiervoor zijn innovatieve oplossingen nodig.

Business meets Science: samenwerken voor moeder aarde
Kan de wetenschap in samenwerking met het bedrijfsleven met innovatieve oplossingen uitkomst bieden?🍀 En liggen er potentiële kansen voor de boeren en de agrarische sector? 🌽 👩🌾 Zo ja, hoe bedenk je dan een businessmodel waardoor we dit zo goed mogelijk kunnen vermarkten? 📈 🚀

Professor Dr. Jelle Bijma (Alfred-Wegener-Institut, Helmholtz Zentrum für Polar- und Meeresforschung) houdt zich bezig met “enhanced weathering” en “negative emission technologies” en heeft met zijn team een schaalbaar product ontwikkeld waardoor CO2 uit de atmosfeer gehaald kan worden.🙌 Dit doen ze met behulp van versnelde verwering van gesteente, een techniek die op grote schaal ingezet kan worden en waarbij boeren kunnen bijdragen aan een deel van de oplossing.✅

Wat gaan we doen?
Op deze inspirerende avond geeft prof. dr. Bijma een lezing over zijn onderzoek en het product dat ze ontwikkeld hebben, waarna wij (JCC-ers en CCG-ers) gaan brainstormen en een commercieel businessmodel gaan bedenken om zijn product aan de man te brengen. Kortom: ‘business meets science’.

Dit event vindt plaats op vrijdagavond 4 november en zal beschikbaar zijn voor zowel de JCC als de CCG. Ga jij de uitdaging aan en bedenk jij een unieke manier om zijn product te vermarkten, te koppelen aan andere innovatieve oplossingen uit het bedrijfsleven en moeder aarde te redden? Duty’s calling, schrijf je nu in!

Programma:

18:45-19:00 inloop in de kleine zaal van blok F
19:00 start programma
21:00-21:30 einde programma

Locatie