Eindelijk weer naar Block & Barrels en Barracuda

18 mei, 2020

Dave, Mark en Boudewijn, de eigenaren van Block & Barrels en Barracuda Social Club (partners van JCC), kunnen niet wachten tot ze hun deuren weer mogen openen. Ondanks dat ze vanwege corona hun horecazaken moesten sluiten, hebben ze niet stil gezeten. De drie mannen nemen ons mee in hoe ze de afgelopen periode hebben beleefd en wat hun toekomstplannen zijn: “We blijven doorontwikkelen en ondernemen. Je moet niet stil gaan staan.”

Veiligheid voorop

Nog met een kater van het 3-jarig jubilieumfeest van Block & Barrels, dat de avond ervoor groots was gevierd, kijken de heren op zondag 15 maart naar de persconferentie. Met daarin de botte mededeling: om 18.00 uur sluiten de deuren van alle horecazaken in Nederland.

Helemaal onverwachts komt het nieuws niet. In de weken ervoor begint het verantwoordelijkheidsgevoel al te knagen bij de drie eigenaren. Mark: “Zowel tegenover de veertig mensen die voor ons werken als tegenover onze gasten dragen we een verantwoordelijkheid. Zij moeten zich veilig voelen en bij ons veilig zijn.” Dit leidt tot onderlinge discussies over hoe juist te handelen in tijden van corona. Totdat de overheid de keuze voor ze maakt.

Als ondernemers op de proef gesteld

En dan word je als ondernemer opeens behoorlijk op de proef gesteld. “Je hebt natuurlijk altijd te maken met een ondernemersrisico, maar op zoiets kun je je niet voorbereiden”, vertelt Boudewijn. De onzekerheid en veranderende omstandigheden maken deze uitdaging groot. “In plaats van proactief te handelen en direct een oplossing te zoeken, zoals we normaal gesproken doen, moesten we juist meer de rust bewaren. Dat is een belangrijke les. Geef het een week en de regelgeving, zoals rondom personeel, is weer aangepast.”

Zo kwamen de ondernemers tijdens deze coronacrisis voor nog veel meer uitdagingen te staan. Want hoe zorg je dat je zonder inkomsten toch je broek ophoudt? Spotify-accounts en het vaste telefoonabonnement zijn opgezegd, ieder dubbeltje drie keer omgedraaid. Zakelijke, en daarmee vaak harde, beslissingen waren onontkoombaar. Boudewijn: “Het zou zakelijk gezien bijvoorbeeld heel dom zijn om een contract dat afloopt te verlengen, maar zoiets is op menselijk niveau natuurlijk een ontzettend moeilijke beslissing.”

Het is niet makkelijk om altijd positief te blijven, maar de heren weten elkaar er doorheen te slepen. “Gelukkig zijn we met z’n drieën. Als ik in de put zit dan trekken de jongens me omhoog en andersom. Dat is het voordeel van zakendoen met drie vrienden”, vertelt Dave. Ook aan hun vaste klanten hebben ze veel steun. “We krijgen enorm veel berichten via social media en appjes. Tijdens de persconferentie waarin het eind van de horeca-lockdown werd aangekondigd, kregen we meteen al 13 reserveringen binnen, ook van grotere groepen.”

Primeur: nieuw concept Barracuda

Dave, Mark en Boudewijn stonden de afgelopen periode allesbehalve stil. De horecazaken zijn inmiddels blinkend schoon, gelakt en geverfd. Barracuda staat nog in de steigers, want daar gaat het volledige concept op de schop. Veel kunnen de heren er nog niet over zeggen, maar geven wel alvast een primeur: “Het uiterlijk van het pand wordt niet alleen anders, we gaan ook veel meer werken met street art, wat al jarenlang onze hobby is. En heel binnenkort zien jullie onze reclamecampagne al voorbij komen, in samenwerking met Studio Plakband. Die vertelt het verhaal achter het nieuwe concept.”

Hoe de toekomst van de horeca eruitziet, een sector waar gastvrijheid en sfeer voorop staan, is nog maar de vraag. Maar het staat vast dat de drie heren niet kunnen wachten om hun deuren weer te openen. “Ik heb de afgelopen periode meer tijd dan ooit gehad om te slapen, maar I fucking hate it. Ik mis mijn werk”, zegt Dave. “Normaal gesproken is vrijdagmiddag míjn moment. Even eten en daarna rock ‘n roll. Zoveel beter dan op een vrijdagavond thuis tv kijken.”

Hij is niet de enige die er zo over denkt. Laat de JCC-borrels maar weer komen!

Tekst: Marjolein Blüm
Fotografie: Martijn Scholtens

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

    Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement