Het JCC Verkiezingsdebat

19 oktober, 2018

JCC’ers en kandidaat-raadsleden kruisen de degens in Lagerhuisdebat

Het ging er op donderdag 11 oktober af en toe fel aan toe in de oude raadszaal van het stadhuis. Zo’n 25 leden van de Jongeren Commerciële Club Groningen (JCC) gingen daar in debat met een aantal (kandidaat)-raadsleden van onder andere GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD. Doel van de bijeenkomst was om de kloof tussen de young professionals en de politiek te verkleinen. En dat lukte zeker.

De JCC’ers kregen eerst een rondleiding door het prachtige stadhuis. Zo kregen de leden een kijkje in de kamer van burgemeester Den Oudsten, de nieuwe raadszaal en de trouwzaal. Daarna kregen ze zes stellingen voorgeschoteld in een Lagerhuisdebat in de oude raadszaal. Zo werd er fel gediscussieerd over of Groningen op de kaart moet worden gezet als betekenisvolle metropool en of scheefhuurders per direct uit hun woning moeten worden gezet.

De meningen waren ook flink verdeeld over de stellingen dat de komst van grotere bedrijven financieel moet worden gestimuleerd door de gemeente en dat er meer geld moet naar de bereikbaarheid van Groningen. Pittig was de discussie over de gekozen burgemeester en over de stelling dat het wel meevalt met de armoede in Groningen.

Bij elke stelling konden de raadsleden en de JCC’er kiezen om ergens voor of tegen te zijn. Uiteindelijk bleek het voor de voorzitter van het debat nog bést lastig te zijn om de debatten te ordenen. Vooral de JCC’ers trokken zich niet altijd wat aan van de regels en ze gaven soms ongezouten hun mening door simpelweg spreektijd op te eisen via de microfoon.

De Kennis en Innovatiedivisie van de JCC had onder andere Wieke Paulusma (D66), Wytze Spoelstra (VVD), Geeske de Vries (VVD), Julian Bushoff (PvdA) en Femke Folkerts (GroenLinks) bereid gevonden om met de JCC’ers in discussie te gaan. Paulusma zit nu al in de gemeenteraad en de rest is kandidaat-raadslid voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november. Voor hen was het dan ook een mooie gelegenheid om hun standpunten voor het voetlicht te brengen.

Na het debat was er nog even gelegenheid om onder het genot van een drankje bij Hooghoudt na te praten over de soms verhitte discussies. Tijdens het debat was de kloof tussen politiek en de young professionals al een beetje verkleind. Dat ging met een wijntje en een biertje zeker niet minder goed. En zo liggen er in ieder geval een aantal waardevolle contacten met de kandidaat-raadsleden. Die hebben echter nog wel een verkiezing voor de boeg. Op 21 november kun je je stem uitbrengen.

 

Tekst: Matthijs van Houten

Foto’s: Martijn Scholtens

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement