Als journalist bij de JCC. Waarom niet?

“Maar jij bent toch journalist? En de JCC is toch heel commercieel?” Het klopt dat ik journalist ben. Maar ook tekstschrijver. En bij de JCC is voor mij heel veel te halen.

16 juni, 2016

Door: Matthijs van Houten

Zo af en toe zie ik wel eens een bedenkelijke blik voorbij komen als ik vertel dat ik lid ben van de JCC. “Maar jij bent toch journalist? En de JCC is toch heel commercieel?” Het klopt dat ik journalist ben. Maar ook tekstschrijver. En de JCC is een commerciële netwerkclub, met een hoofdletter C. Maar voor mij als broodschrijver is er juist heel veel te halen.

Want nee, ik ben niet veertig hele uren per week actief als journalist. Ik schrijf bij Persbureau Tammeling dan wel voor de Groninger Internet Courant, Nu.nl/Groningen, de Groninger Ondernemers Courant en het ANP, maar ook voor de zakenbladen Consigne en Entrepreneur, de NOM en tal van andere opdrachtgevers. Bovendien hebben we bij Tammeling steeds meer te  maken met ‘smarticles’ en gesponsorde content. Uiteindelijk bestaat nog niet eens de helft van mijn werk uit journalistieke bezigheden en zie ik mezelf vooral als tekstschrijver.

Netwerken is voor een journalist belangrijk. Maar ik zie vooral veel meerwaarde in mijn JCC-lidmaatschap voor mijn werk als tekstschrijver. Ik ontmoet mensen die ik al wel eens heb geïnterviewd en ontdek interessante nieuwe verhalen. Ze weten me wel te vinden als GIC-redacteur en hebben daarmee een kort lijntje naar een mooie publicatie. Daarnaast is er voor veel JCC-leden wel iets te halen bij Tammeling als ‘commercieel’ tekstbureau. We zijn goed in het maken van persberichten en teksten met een heldere boodschap, waarin we duidelijk het nieuws weten te vatten. De GIC is een mooi doorgeefluik voor die boodschap. Ik zie de JCC als een open vereniging, waar voor een breed scala aan beroepsgroepen plek is. Je hoeft echt niet een rete-commerciële rakker te zijn. En ook al denk je geen enkele business uit de club te kunnen halen, dan nog kan een lidmaatschap ontzettend leerzaam zijn. De club biedt je genoeg met onder andere de kennissessies, lezingen en ontspannende activiteiten. Je kunt je als lid van een divisie ook doorontwikkelen. Bovendien: het is meestal ontzettend gezellig.

Om heel eerlijk te zijn: lid worden van de JCC was voor mij best een drempel. Maar ik ben ontzettend blij dat ik de stap heb genomen. Een laatste tip: zoek eens uit of er binnen één van de divisies plek is. Ook al ben je nog maar net lid. Ik zet m’n kwaliteiten als tekstschrijver in bij de Communicatie Divisie (CODI) en heb op die manier snel nieuwe contacten gelegd. Daardoor heb ik binnen een half jaar toch al aardig m’n plekje binnen de JCC gevonden!

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

    Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement