Bloggen over vloggen – Q & A met de Communicatie Divisie

23 september, 2016

Door Lucinde Terluin en Sanne Rolsma

Nu we echt ‘los’ zijn met onze prachtige nieuwe website, willen we daar als CODI natuurlijk gelijk goed gebruik van maken. We hebben tig leuke ideeën, zijn enthousiast en vergeten wel eens dat we ook gewoon moeten werken en niet al onze uren in de JCC kunnen stoppen. Tja, dilemma’s. Gelukkig zijn we goed in het bedenken van oplossingen en komen we vandaag met deze blog. Een blog over vloggen. Inderdaad: we gaan vloggen! En dit willen we graag samen met jullie, actieve leden en organiserende divisies, gaan doen. Deze online filmpjes geven namelijk een nog beter beeld van de JCC-activiteiten; echt leuke sfeerimpressies. Maar hoe werkt dat dan eigenlijk? De CODI geeft vandaag het antwoord.

Q: Bij wat voor soort activiteit is het leuk om een vlog te maken?
A: Je kan beter vragen: bij welke activiteiten niet?! Zelfs bij een lezing kun je nog een leuke impressie geven. Als JCC’ers verzinnen we altijd wel iets om het interessant te maken 😉

Q: Wat heb ik nodig voor het maken van een vlog?
A: Allereerst natuurlijk een camera. Dit mag ook de camera op je smartphone zijn. Daarnaast wat creativiteit en een beetje zicht op leuke en filmbare situaties. De microfoon en de videoploeg mogen in principe thuisblijven. Iedereen kan dus een vlog maken.

Q: Hoe moet ik filmen voor een vlog?
A: Wanneer je gebruik maakt van je smartphone, houd deze dan dwars tijdens het filmen. Een vaste hand is hierbij wel prettig en let erop dat je niet in de wind gaat staan in verband met ruis in de microfoon. Dan zijn er nog dingen zoals horizon en denkbeeldige kaders. Probeer een mooi beeld te creëren waarbij bijvoorbeeld mensen niet half in beeld staan of dat er sprake is van tegenlicht. Tot slot, misschien een open deur, geen vingers voor de lens. Danku 😉

Q: Moet ik van tevoren een soort script schrijven?
A: Dat is niet nodig. Gewoon lekker spontaan je camera erbij pakken en laten zien wat je op dat moment meemaakt. Daar komen de leukste shots uit.

Q: Moeten er mensen geïnterviewd worden?
A: Een korte inleiding is sowieso leuk als introductie van een filmpje. Is dit, of een ander deel in het filmpje, een interview, neem dan het initiatief en stel open vragen. Diepzinnige ja/nee-gesprekken zijn zelden interessant.

Q: Kan ik mijn zelf muziek en leuke deuntjes kiezen?
A: Suggesties mogen altijd, maar we hebben wel te maken met bepaalde rechten. Al is een liedje nog zo leuk, de boete is het niet echt waard…

Q: Moet ik het filmpje zelf monteren?
A: Nee hoor, dat doet de CODI met geschikte software. Dat scheelt jou weer een hoop tijd. Stuur je beeldmateriaal het liefste per Whatsapp (en anders per mail) aan Lucinde.

Q: Kost het vloggen me veel (extra) tijd?
A: Als je lang van stof bent wel. Als je gewoon leuke sfeerimpressies filmt kost het geen extra tijd.

Q: Kan iedereen de vlog bekijken?
A: Wij als CODI publiceren de vlog op de besloten en open Facebookpagina. Op beide pagina’s kan de vlog dan gedeeld en dus door iedereen bekeken worden. Mocht er een filmpje verschijnen waarbij de ‘regels’ anders zijn, dan geven we dat natuurlijk duidelijk aan.

Tot slot: om te vloggen moet je misschien even een drempel over. Het kan in het begin lastig zijn om filmbare situaties te zien, een juiste plek te vinden en een leuk filmpje te maken. Maar oefening baart kunst! En hey, wij beginnen ook nog maar net, laten we er samen wat leuks van maken!

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

    Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement