10 december, 2016
Door Lucinde Terluin
Nog maar zes nachtjes slapen en dan mogen wij weer getuigen zijn van het jaarlijkse Kerstgala van de CCG. Mysterieuze donkere smokings, prachtig glimmende jurken, heerlijk eten, een klassiek dansje en een dosis gezelligheid: kerstgala’s hebben altijd een bijzondere sfeer. Maar hoe hoort het eigenlijk tijdens zo’n gala?
De uitnodiging
Vroegâh: Vroeger was het gebruikelijk dat de heer de dame een handgeschreven brief stuurde, met zilveren pen op blauw papier, met de vraag of zij hem wil vergezellen naar het gala. De dame antwoordde hierop met een handgeschreven brief met gouden pen op roze papier waarin zij de heer uitnodigde om een kopje thee te komen drinken. Tijdens deze visite werd er niet gesproken over het gala, maar moest de heer uit haar gebruiken afleiden of zij zijn verzoek zou accepteren. Geen koekje bij de thee? Dan kon hij het vergeten. Maar slagroomtaart? Dan had hij haar al helemaal veroverd.
Tegenwoordig: Met de komst van internet is het tegenwoordig een geaccepteerd gebruik om de ander uit te nodigen via WhatsApp. Of, indien niet in bezit van het telefoonnummer, via Facebook Messenger. Ook het gaan met een groepje, alleen dames of alleen heren, is tegenwoordig een normaal en geaccepteerd gebruik.
Kleding
Vroegâh: Met het kledingadvies ‘black-tie’ werd het volgende graag teruggezien.
Voor de heren: Een tweedelig zwart of gekleurd kostuum met glanzende revers. Een wit overhemd en sokken in de kleur van het jasje. Lakschoenen, het liefst zonder veters, en een strik in de kleur van het jasje.
Voor de dames: een lange aan de voor- of achterzijde gedecolleteerde japon, (zo goed als) mouwloos. Eventueel met handschoenen, het meest passend is tot over de ellebogen. En, indien gewenst, een avondtasje.
Tegenwoordig: Het kledingadvies ‘black tie’ is over de jaren weinig veranderd. Nog steeds verschijnen mannen in donkere smokings en vrouwen in zogenaamd ‘groot’ avondtoilet.
Tijdens de avond
Vroegâh: Een heer laat de dame de gehele avond voorgaan, met uitzondering van het betreden van een trap. Om ongepaste blikken te voorkomen loopt de heer zowel naar boven als naar beneden voorop. Bij binnenkomst houdt de heer de deur voor de dame open, en aan tafel schuift de heer de stoel van de dame aan.
Tegenwoordig: Nog steeds wordt vaak de deur voor een dame opengehouden en geldt de trappenregel als hier aan wordt gedacht. Gezien de verandering in samenstellingen, waarbij heren en dames vaak in groepen het gala betreden, worden de regels steeds lastiger te handhaven. Traditie wordt echter wel gewaardeerd en blijft een prachtige toevoeging aan een kerstgala.
Een dansje
Vroegâh: Bij een gala werd gedanst in de vorm van stijldansen. Een speelse Quickstep was te allen tijden welkom op de dansvloer. Wanneer de heer een dame ten dans wilde vragen maakte hij een lichte buiging. De dame stemde dan toe met een hoofdknikje. Een dame mocht niet weigeren, tenzij zij de dans aan een ander beloofd heeft.
Tegenwoordig: Weinig mensen beheersen de Quickstep en met de nodige alcohol wordt er vaak een vrije vorm van Boogiewoogie gedanst op de dansvloer. Dit wordt geaccepteerd, mits de jurken van de dames dit toelaten. Vooralsnog is er natuurlijk altijd ruimte voor tradities in de vorm van een stijldans(je).
De sfeer
Vroegâh & Tegenwoordig: Zowel vroeger en nu gaat plezier en gezelligheid boven alles. Maak er vooral een heerlijke en mooie avond van. Eat, drink and be merry!