Ondernemende JCC’ers Carlo en Bram over de groei van COBRA FIT

15 februari, 2023

JCC-leden Carlo Ambrosio en Bram Nijland zagen een gat in de Groningse markt. Ze begonnen 2,5 jaar geleden met hun onderneming COBRA FIT. Een luxe sportstudio waar je sneller en efficiënter fit kan worden met behulp van EMS-training. Lees mee hoe zij als ondernemers zijn begonnen, welke groei ze hebben doorgemaakt en hoe zij de toekomst van COBRA FIT zien.

Effectiever sporten met EMS-training
Sporten bij COBRA FIT is een hele beleving. Je trekt een katoenen shirt en legging aan voor onder het EMS pak. Het EMS pak wordt vochtig wordt gemaakt met een Ems-sprayer. Dit helpt bij de geleiding van het EMS-pak. Je gaat klaarstaan in de kooi van de COBRA FIT studio en ziet jezelf in deze bijzondere outfit voor de spiegel staan. De training kan beginnen.

Tijdens een training doe je verschillende oefeningen. Een oefening duurt 4 seconden, gevolgd door 4 seconden rust. Via een tablet regelt jouw trainer de elektronische stimulatie door het EMS-pak van 12 spiergroepen. De weerstand zorgt ervoor dat je spieren harder werken, waarmee je sneller en effectiever traint. Een EMS-training duurt maar 20 minuten, terwijl het gelijk kan staan aan 3 uur krachtraining in de sportschool. Ideaal voor mensen die te weinig tijd hebben om te sporten, gericht willen trainen of door een blessure bepaalde delen van hun lichaam niet kunnen belasten.

Van idee tot eerste vestiging
Het idee voor COBRA FIT ontstond toen Carlo en Bram nog in collegebanken zaten. Ze leerden elkaar kennen op de Hanzehogeschool, waar ze allebei Sportkunde studeerden. In hun tweede studiejaar brengt een onderzoek naar trends in de fitnesswereld hen op het spoor van EMS-training.

Op een fitnessbeurs volgen ze voor het eerst een EMS-training. Ze zijn dan nog sceptisch en laten het pak op een hoge weerstand zetten. En dat hebben ze geweten. Bram had er naar eigen zeggen ruim tien dagen last van. Effectief is het dus zeker. De interesse van de heren is gewekt. In de jaren erna doen Bram en Carlo verder onderzoek. Hoe werkt de elektrische spierstimulatie precies? Hoe bouw je de EMS-trainingen op? Hoe zet je dit in de Groningse markt? Welke doelgroep spreekt het aan? Wat is het optimale verdienmodel?

Met een schat aan kennis durven ze 2,5 jaar later de sprong te wagen: de eerste vestiging van COBRA FIT is in 2020 een feit. Het interessante aan het concept is dat het drie trends uit de fitnesswereld samenbrengt. Het combineert EMS-training met personal training en boutique fitness.

Personal training door goed personeel
Kwalitatief goede begeleiding is van belang voor mensen die effectief willen leren sporten. Personal training is daarom een onmisbaar onderdeel bij COBRA FIT. Onder begeleiding van goed getraind personeel volgen maximaal twee mensen per keer een EMS-training. De begeleider let goed op iemands houding en kan inschatten op welke sterkte het EMS-pak kan worden ingesteld.

Carlo: “Het is daarom heel belangrijk dat onze trainers niet alleen kennis hebben van fitness, maar ook sociale dieren zijn. Ze moeten de klant meenemen in hun verhaal. Niet alleen tactische aanwijzingen geven, maar makkelijk met klanten kunnen praten en op ze inspelen. Dat maakt dat klanten blijven terugkomen. In de tijd dat COBRA FIT open is zijn er steeds meer trainers met eigen kwaliteiten bijgekomen en is er een super hecht team ontstaan.”

Onderscheidende merkidentiteit en merkbeleving
Boutique fitness studio’s zijn fitness clubs met een onderscheidende merkidentiteit, sterk gericht op beleving en zitten in een hoger prijssegment. De inspiratie die Bram en Carlo hieruit hebben gehaald, is duidelijk merkbaar wanneer je de COBRA FIT studio betreedt. De frisse geur van een spa komt je tegemoet, er speelt lekkere muziek op de achtergrond en de studio heeft een warme en stijlvolle uitstraling, mede dankzij het gebruik van hout in de inrichting.

Ondanks de coronaperiode waarin COBRA FIT tijdelijk dicht moest en de stijgende kosten van levensonderhoud waardoor sommige klanten hun abonnement opzegden, gaan de zaken goed. In juni 2022 openden de heren zelfs een tweede vestiging in Paterswolde. Carlo: “Daar draaien we nu ook volle bak. We zitten daar inmiddels op ongeveer 80 klanten met een abonnement.”

De toekomst van COBRA FIT
In de toekomst zien we dus overal COBRA FIT studio’s oppoppen? Carlo: “Nou, nee. Het is niet onze ambitie om zelf meer vestigingen te openen. De verantwoordelijk voor het personeel die dit met zich meebrengt, wordt dan te groot. Als er nu personeel uitvalt, dan kunnen Bram en ik elk een vestiging draaien. Met een derde wordt dat al lastiger. Het zou wel in de vorm van een licentie of franchise kunnen, omdat we dan deze verantwoordelijkheid uit handen kunnen geven.”

Gelukkig zien de twee nog genoeg mogelijkheden om hun onderneming te laten groeien en uitbreiden. Bram: “We richten ons op het complete preventieplaatje. We willen onze visie op gezondheid uitdragen, bijvoorbeeld bij events of online. In onze branche gaan er veel fabels rond over afvallen en fit worden. Wij willen betrouwbare kennis over gezondheid en vitaliteit delen en producten uitbrengen die daarbij passen.”

EMS-training uitproberen?
Speciaal voor leden van JCC Groningen hebben Bram en Carlo een kortingsactie: JCC’ers krijgen 50% korting op het inschrijfgeld. Je betaalt slechts 50 euro in plaats van 100 euro, waarmee je alleen voor het onderpakje betaalt dat voor de trainingen aanschaft. Een extra goede reden dus om een gratis proefles te nemen bij COBRA FIT en te kijken of het bij je past!

Meer weten? Check de website van COBRA FIT of neem contact met Carlo Ambrosio of Bram Nijland.

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

    Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement