Ondernemer in Beeld – Luiz van der Velde

29 januari, 2018

Hoe zorg je ervoor dat carrière maken, ondernemen en goed voor jezelf zorgen samengaan?

Door Luiz van der Velde, ondernemer bij Levhealthy.

 

Graag deel ik in dit artikel mijn visie hoe bovenstaande met elkaar matcht en wat je kunt doen om dit voor elkaar te krijgen en/of te verbeteren. Hiervoor heb ik 6 punten opgesteld die je hierbij kunnen helpen.

1. Werk vanuit je persoonlijke visie

Veel mensen leven niet vanuit een bewuste visie, dus niet vanuit hun “why”. Het is goed om stil te staan bij waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Past dit in mijn visie? Ben ik er happy mee? Is het in lijn met mijn waarden? Omdat we vaak in de “ratrace” zitten, dus druk, druk, druk, nemen we niet de tijd om hier bij stil te staan.

Het is goed om aan het begin van het jaar je persoonlijke visie te schrijven. Wat vind ik leuk om te doen, hoe zie ik de ideale wereld voor mij en wat is mijn rol daarin. Waar kom ik mijn bed voor uit en waarom doe ik de dingen die ik doe. Mocht je er niet uitkomen; er zijn speciale trainingen die je hierbij kunnen helpen.

Tip: bekijk de video van Simon Sinek:

 

Om een goede werksituatie te creëren of te behouden, is het goed om je persoonlijke visie en waarden af en toe te toetsen aan die van het bedrijf waar je werkt of het bedrijf dat je runt.

 

2. Stel korte- en lange termijn doelen

Als je je visie hebt omschreven, kijk dan wat je korte- en lange termijn doelen zijn. Mijn advies is om niet alleen doelen te stellen op “professioneel gebied” maar ook doelen te stellen op het gebied van gezondheid, relatie, wonen, ervaringen (bijvoorbeeld een reis die je graag wilt maken) etc. Dit zorgt voor balans in privé- en zakelijke doelen. Het is goed om dit één keer per jaar te doen en te evalueren. Tussentijds evalueren wordt in bedrijven vaak gedaan bij dag- en weekstarts. Persoonlijk kun je elke week kort stilstaan bij je doelen en je koers. Dit helpt je om gefocust te blijven op waar je naar toe wilt.

Tip: vergeet ondertussen niet te genieten van de reis 😉

 

3. Neem wekelijks Me-time

In ons vaak “drukke leven”, zowel privé- als zakelijk, is er vaak weinig ruimte voor Me-time. Ook als je bezig bent met de dingen die je leuk vindt is het goed om eens in de zoveel tijd echt even tijd voor jezelf te nemen. Ga een stuk wandelen op de heide, bezoek een sauna of laat je masseren. Het is goed om dit eens in de week of eens in de maand (afhankelijk van je behoefte) te doen. Afstand nemen van alles waar je mee bezig bent en jezelf een ’total wellness’ middag of dag te geven; een cadeautje aan jezelf. Dit werkt enorm goed om te reflecteren, stil te staan bij de vraag: “ben ik nog bezig met hetgeen ik wil? (niet met wat er “moet”) Past mijn persoonlijke visie nog bij mijn zakelijke visie? etc.

 

4. Maak ook een ‘Not-to-do-list’

Het is algemeen bekend om een to-do-list te maken. Heb je er wel eens aan gedacht om een not-to-do-list te maken? Dit kan erg verfrissend werken. Bijvoorbeeld: het huis schoonmaken, administratie (voor de niet boekhouders onder ons), bepaalde klussen in de tuin etc. Als je deze lijst hebt gemaakt kun je deze één voor één uitbesteden, dit hoeft niet per se morgen, maar kan ook over een jaar. Ik ben van mening dat veel mensen dingen doen die ze eigenlijk niet leuk vinden en die prima zijn uit te besteden. Zo leef je meer vanuit plezier dan vanuit “moeten”. Dit zorgt in mijn ogen voor meer balans tussen carrière en privé.

Tip: een boekentip van iemand die dit in mijn ogen tot in finesse beheerst, is Timothy Ferris met het boek: “4 hour work-week”.

 

5. Behandel je lichaam als een topsporter

Bovenstaande vier punten hebben veelal te maken met het mentale vlak, ze helpen bij het creëren van meer balans en kunnen je efficiëntie en effectiviteit verhogen. Als ondernemer of als je carrière maakt, bedrijf je “topsport”. Behandel je lichaam ook zo, het is goed om op je voeding te letten, te kijken wat je kunt doen op preventiegebied, om regelmatig te sporten etc. Zaken die we eigenlijk wel weten, maar die we soms in alle drukte wel wat meer aandacht kunnen geven.

Tip: neem “sport” op in je jaardoelen, bijvoorbeeld: “ik wil standaard drie keer per week sporten.”

Op preventiegebied is veel te vinden en we worden daar steeds meer bekwaam in. Een van de nieuwste ontwikkelingen is: biohacking en de focus op Nutrigenomica. Interessant is om te merken dat we steeds meer te weten komen over ons lichaam en wat we kunnen doen ter preventie. Iets waar ik mij persoonlijk en zakelijk mee bezig houd.

 

6. Creëer een like-minded netwerk

Een van de redenen waarom ik lid ben geworden van de JCC is het creëren van een like-minded netwerk. Als je ambitieus bent in je baan of met je bedrijf, is het enorm prettig om gelijkgestemden om je heen te hebben. Om je passie mee te delen en elkaar te versterken. Daarom is het goed om een netwerk om je heen te verzamelen van mensen die ook bezig zijn om zich te ontwikkelen op zakelijk en persoonlijk vlak zodat je elkaar versterkt en er synergie ontstaat. 1 + 1 = 3.

 

Ook ondernemer van de maand worden?

Mail dan direct naar codi@jcc-groningen.nl

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

    Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement