JCC-partner 2join: ‘Je bent geen ondernemer geworden om de handdoek in de ring te gooien’

2 juni, 2021

De coronacrisis hakte er bij 2join hard in. De evenementensector lag en ligt al meer dan een jaar lang vrijwel op z’n gat. Er is nu wel wat perspectief, maar het was flink bikkelen voor Arnoud van Nispen (40) en zijn bedrijf. “Opgeven was, en is nog steeds, zeker geen optie. Je bent geen ondernemer geworden om de handdoek in de ring te gooien”, aldus Arnoud.

Al zeven jaar is 2join de preferred supplier van de JCC op het gebied van licht, geluid, video en entertainment. En natuurlijk spreken we graag met Arnoud van Nispen, bij de meeste leden vooral bekend als dé DJ Arnoud die al menig feestje op z’n kop heeft gezet. Hij is de volgende in de reeks ‘De partners van de JCC’.

“Ik weet nog heel goed dat we 7 maart nog een groot evenement hadden in Enschede, waar ik als diskjockey ook moest draaien”, zo herinnert Van Nispen zich. “We zeiden toen tegen elkaar: nou, dat corona wordt nu toch wel een beetje serieus, het zal mij benieuwen wanneer dit soort evenementen niet meer kunnen. En de week erna was het al klaar.”

Want inderdaad, waar in het weekend van 7 maart nog feestende menigten in de kroegen stonden, was het een week later over en sluiten – zeker voor de evenementenbranche. “Eigenlijk was het al heel snel dat we niets meer konden. Binnen de horeca konden we nog heel even vooruit, maar ook dat was snel klaar. Toen hebben we het personeel ook maar even naar huis gestuurd, want ja, ik wist ook nog even niet hoe het zou gaan.”

Medewerkers in de plantsoenendienst

Dat duurde gelukkig maar een paar weken. Van Nispen: “Toen zijn we bij elkaar gekomen in een vergadering en hebben we bedacht om maar ander werk aan te nemen.” Zo gebeurde het dat de medewerkers van het entertainmentbedrijf aan de slag gingen in plantsoenendienst, het opknappen van vastgoed en zelfs het plaatsen van zonnepanelen.

“Op die manier hebben we een hele tijd gewoon omzet gedraaid”, zegt hij. “We zijn andere dingen gaan bedenken en gaan doen, zodat we het konden overleven.” Naast dit pure overleven, was er gelukkig ook ruimte voor nieuwe initiatieven. “We hebben geprobeerd dingen te bedenken die we nog met onze eigen producten konden. Zo zijn we met LED-schermen rond gaan rijden op aanhangwagens, en hebben we met een andere JCC-partner, Diepzeekonijn, de webinar Studio Groningen opgezet.”

Die studio is iets dat 2join anders niet zomaar had gedaan. “Dat is wel het mooiste voorbeeld van het omdenken tijdens de coronacrisis. We zijn het studiowerk ingedoken. Maar, we draaien nog steeds maar 20 procent van de normale omzet. Dat is niet veel, het houdt niet over”, aldus Van Nispen

Opgeven is geen optie

Opgeven was, en is nog steeds, zeker geen optie. “We kunnen de hele tijd maar net door, maar dat is denk ik ook de wil die je hebt. Je bent geen ondernemer geworden om de handdoek in de ring te gooien. Afgelopen februari heb ik voor het eerst gehad dat ik het bijna begon te accepteren dat we niks konden doen, en toen was de energie even op. Maar ik heb nooit het idee gehad om de ermee te stoppen.”

Nee, het omdenken was vooral wat er gebeurde bij 2join. Dat is ook de tip die Van Nispen wil meegeven aan andere ondernemers tijdens de coronacrisis. “Probeer snel om te denken. Blijf niet hangen in je oude werkwijze en probeer kansen te vinden. En, als je dan eigenlijk toch een beetje pauze hebt, zorg dan dat je binnen het bedrijf goed naar jezelf en de organisatie kijkt. Het is de perfecte tijd om dingen te veranderen en te verbeteren. Maar blijf zeker nooit stilstaan.”

De crisis heeft gelukkig geen negatieve invloed gehad op de samenwerking tussen 2join en de JCC, behalve dat er weinig evenementen georganiseerd konden worden. “Ik heb ook heel veel contact met Andreas, de vicevoorzitter, gehad. Hij heeft echt geholpen om te kijken naar wat we wel konden doen en waar de mogelijkheden waren. Dat vond ik heel erg positief”, zegt Van Nispen.

De samenwerking tussen de JCC en 2join bestaat dan ook al zeven jaar. Van Nispen werd uitgenodigd om als diskjockey te komen draaien op een lustrumfeest en genoot zo van de sfeer van de JCC dat hij besloot om lid te worden. “Eigenlijk was ik nog maar een paar maanden lid en toen werd ik al preferred supplier, haha.”

Laten zien wat we doen

Van Nispen: “Waarom? Omdat het op jonge mensen gericht is, en er veel ondernemende mensen bij de JCC zitten, is het voor ons heel interessant. Er zijn toch veel mensen die ook in personeelsverenigingen zitten en graag dingen organiseren, dus die connecties zijn heel handig. Door de evenementen voor de JCC te doen kunnen wij goed laten zien wat we kunnen.”

Eén van de evenementen die 2join voor de JCC georganiseerd heeft is de 2join Experience. “Dat is eigenlijk een soort bedrijfsbezoek waar we ook meteen een feest aan hangen. En dat is twee keer een heel groot succes geweest. Mensen mogen dan ook met de vlammenwerper spelen, er zit karaoke bij, een lichtshow…We doen dat ook met andere klanten, maar dat feest aan het einde doen we echt alleen met de JCC. Dat is echt heel gezellig.”

Samen voetbal kijken?

Van Nispen hoopt dat er, ook voor zijn branche, snel weer meer kan. “Nu zijn de terrassen weer open, maar er mag nog geen entertainment bij. Geen diskjockey, geen schermen… Ik hoop dat in juni, als het EK er is, dat we overal wel LED-schermen mogen plaatsen en met elkaar voetbal mogen kijken. De signalen voor de eerste wedstrijden zijn niet positief, hopelijk komt Nederland een paar rondjes verder en mogen we dan wel schermen neerzetten.”

Dat is iets dat de evenementensector eigenlijk al sinds het begin van de crisis moet doen. Van Nispen: “Heel veel sectoren willen graag een stip op de horizon hebben, perspectief hebben. Maar de evenementensector heeft nog het langste last en het minste perspectief gekregen. De horeca kan nu iets, maar wanneer mogen wij weer? We staan helemaal achteraan in de rij.”

Groot JCC-feest

Ondanks het gebrek aan perspectief en duidelijkheid blijft Van Nispen positief. Hij sluit af: “Ik heb er gewoon heel veel zin in om weer leuke dingen met z’n allen te doen. Om weer fysiek met z’n allen aanwezig te zijn. Als het weer kan, als het weer mag, moeten we met de JCC een groot feest gaan geven. Dan is iedereen zo blij dat we weer kunnen! Daar heb ik zin in, daar heb ik echt heel veel zin in.”

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

    Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement