12 mei, 2021
De coronacrisis speelt ondernemend Groningen parten. Toch is het ook zaak om de juiste lessen te leren van een crisis. Dat gebeurde ook bij Century Autogroep, hoofdpartner van de JCC. “Een pandemie leert je creatief denken”, zegt Ruben Nienhuis namens Century. “Ook hebben we geleerd sneller te schakelen. Een mooi voorbeeld daarvan is onze pilot met de digitale assistent Bennie, bij wie je nu zelfs proefritten kunt inplannen.”
Century Autogroep is al ruim tien jaar de hoofdpartner van de JCC. En dus is het logisch dat ze als eerste aan het woord komen in de nieuwe reeks ‘De partners van de JCC’. We spreken met Teammanager marketing en klantcontactcentrum Ruben Nienhuis (30), die als sponsorlid zelf ook betrokken is bij de JCC.
“Century is een bedrijf met een enorme hoeveelheid verschillende disciplines”, zo begint Nienhuis. “We doen sales en aftersales van verschillende automerken (Volkswagen, SEAT, ŠKODA en Audi), verhuur, lease, we hebben een wasstraat en ook een bedrijfswagenmodificatiecentrum. Daar bouwen we bedrijfswagens om: een pakketbezorger heeft namelijk een andere inrichting van zijn bus nodig dan een loodgieter.”
‘Er is een collega die begon als hiker en nu verhuurmanager is’
Dat het bedrijf zoveel uiteenlopende disciplines heeft, is niet gek. Century bestaat al sinds 1932. Nienhuis: “We gaan al eventjes mee, ja.” Anno 2021 werken er 300 mensen bij de autogroep. Doorgroeien en ontwikkelen staat in de bedrijfscultuur hoog in het vaandel: zo zijn er werknemers die zijn begonnen in de wasstraat en nu in het marketingteam zitten. “Er is een collega die begon als hiker (iemand die auto’s over de weg van A naar B vervoert en weer teruggaat met het openbaar vervoer) en nu verhuurmanager is.”
“Ik denk ook dat Century mooie kansen biedt qua ontwikkeling en opleidingen. Ik ben zelf begonnen als verkoopadviseur bij een andere dealer, en ben 3,5 jaar geleden bij Century in het klantcontactcentrum, het KCC, binnengekomen. Toen moest ik voornamelijk werkplaatsafspraken telefonisch en online verwerken en inplannen.” Vanuit daar groeide Nienhuis door tot teamleider en uiteindelijk teammanager van het KCC en het marketingteam.
“Je wordt daarin door Century ondersteund. Als je nog een opleiding wil gaan doen, zijn die mogelijkheden er. Als het aansluit bij de ambitie die je hebt en de functie die je hebt of ambieert.” Daar is intrinsieke motivatie en initiatief nemen wel belangrijk voor. Nienhuis: “Maar vanuit daar is er heel veel mogelijk.”
Er wordt dus zeker gelet op de potentie van de medewerkers, maar ook op het welzijn. Dat bleek vooral tijdens de coronacrisis. “We hebben een coronakernteam, om ervoor te zorgen dat je goed kunt peilen wat er op de vloer gebeurt. Van alle disciplines is er iemand aanwezig: marketing, directie, HR, aftersales en sales… Zo kunnen we snel schakelen als bijvoorbeeld bij een collega bepaalde signalen afgaan”, zegt hij.
Snel schakelen is de tendens
Dat snelle schakelen is een beetje de algehele tendens bij Century, als het op de coronacrisis aankomt. “We hebben gemerkt dat processen wel versneld zijn. Je hebt geen keuze meer, gaan we het wel of gaan we het niet doen? Nee, we gaan er gewoon mee aan de slag, want je moet wel. Een pandemie laat mensen creatief denken.”
Zo gaf het Century de kans om te experimenteren met een aantal pilots. Eén daarvan is de pilot met de digitale assistent Bennie. “Bennie stelt ons, middels Artificial Intelligence, in staat om geautomatiseerd telefonisch een afspraak in te plannen met de klant”, zo legt Nienhuis uit. “Op een gegeven moment mochten we ineens alleen op afspraak inplannen en mochten we geen showroomafspraken maken. Toen konden we Bennie gewoon eenmalig aanpassen en borduurde hij daar zelf op voort.”
Een andere pilot die gedraaid werd is die van de online planner. “Voorheen belde de klant voor een proefritaanvraag of een inruilvoorstel. Dat ging anders, toen je daarvoor vanwege corona verplicht was om een afspraak in te plannen. Afspraken maken via onze website voor de werkplaats is heel gebruikelijk, maar dat was het in de sales nog niet. De showroom is nu gewoon weer open, zónder afspraak.”
Dit snelle schakelen kwam ook terug aan het begin van de crisis. Een duidelijk gevolg was de terugloop in de verhuur van auto’s. “Daar lever je natuurlijk wel wat in. Mensen waren toch angstig. We hebben toen direct vanuit marketingvideo’s gemaakt om te laten zien dat we de auto’s gewoon heel grondig reinigen. Dat we daarin niet in een grijs gebied bewogen, maar echt de richtlijnen die we kregen vanuit de overheid hanteerden.”
‘We kregen veel complimenten’
Er werd vorig jaar meteen ingezet op de coronamaatregelen. “Direct nadat het RIVM de maatregelen had aangekondigd, hadden we in een dag of twee de gels al staan, de mondkapjes klaarstaan en looproutes uitgezet. Klanten waren daar echt van onder de indruk. We kregen veel complimenten!”
Wat ook bleek uit de coronacrisis, is dat het hebben van een goed functionerend netwerk van groot belang is. “Ik denk dat we wel ervaren hebben dat je aan je netwerk, zoals dat van de JCC, veel hebt. Er zijn een aantal dingen geweest die je dan even in de groep kon gooien, en daar haal je veel uit. Als je snel moet schakelen zijn er dan mensen in je netwerk die je kunnen helpen.”
Andere kijk vanuit een andere branche
“Ik merk ook wel dat je van je netwerk leert, door net even een andere kijk te krijgen vanuit een andere branche. Dat is een hele positieve ervaring,” geeft Nienhuis aan. De samenwerking met de JCC is ook op dit idee gebaseerd. “Als vereniging legt de JCC een mooie verbinding tussen het bedrijfsleven, instellingen, de overheid en net afgestudeerden. We dragen graag bij aan het doel om jonge en ambitieuze mensen uit de stad en regio Groningen met elkaar en met het bedrijfsleven in contact te brengen. En wij leren ook van de jongere generatie om innovatief te zijn en de strategie te bepalen.”
Er gewoon voor gaan
En zo is het partnerschap tussen Century en de JCC net verlengd. Wellicht ook iets waar snel op is geschakeld. Een les die Nienhuis sowieso haalde uit de coronacrisis. “Ik denk dat bepaalde dingen hierna wel sneller gaan, in de zin van nieuwe ontwikkelingen. Waar we voorheen nog best wel vaak aan het wikken en wegen waren, kunnen we er nu voor kiezen om het gewoon maar te proberen. Werkt het niet, dan werkt het niet. Werkt het wel, of moet het nog ergens gefinetuned worden, dan kunnen we dat redelijk vlot. Een kwestie van sneller schakelen dus.”
Ruben Nienhuis