Plantoor: het gezonde, groene en gezellige kantoor van Alexandra Mes

20 februari, 2020

Het is de bedrijfsarts van Shell die Alexandra Mes wakker schudt. “Als je nu niets doet aan je RSI-klachten, dan ben je als hoogopgeleide informatiewerker straks niets meer waard”, krijgt ze bij haar voormalige werkgever te horen. Alexandra gooit het roer om, wat uiteindelijk leidt tot het oprichten van Plantoor. Een prachtig kantoor midden in het centrum van Groningen, waar ondernemers een gezonde, groene en rustige werkplek kunnen huren.

Met een zwaai gaat de grote deur van het monumentale pand op het Martinikerkhof open. Voor me staat Alexandra Mes, met een stralende lach op haar gezicht. Deze ondernemer is sinds juli lid van de JCC, een goede reden om eens nader kennis te maken.

Monumentaal en sfeervol kantoor
Alexandra leidt me naar één van de vergaderruimtes in Plantoor. Een lichte kamer met ramen tot aan het plafond, verschillende soorten planten en stijlvol meubilair. Zachte kleuren en een minimalistische aankleding. De historische en sierlijke ornamenten aan het plafond geven de ruimte karakter en een huiselijk gevoel. Ik ben er gelijk op mijn gemak, al zal dat ook te maken hebben met de vriendelijke uitstraling van Alexandra.

Vol enthousiasme begint ze te vertellen over de locatie. De ruimtes in het sfeervolle pand worden verhuurd voor het houden van vergaderingen, coachingsgesprekken, workshops en trainingen. Zo hebben managementteams van grote organisaties als het UMCG, de Gemeente Groningen en SNS Bank al in de groene ruimtes vergaderd. Daarnaast huren verschillende ondernemers er eigen werkruimtes of flexwerkplekken, die allemaal over ergonomisch en circulair geproduceerd meubilair beschikken. Onder hen is JCC’er Roderik Derksen, met zijn bedrijf i4marketing. Ook de koffie in Plantoor is gelinkt aan de JCC: hier drink je koffie van het Koffiestation, van JCC’er Emiel Driesten.

Een half jaar lang struint Alexandra de stad af, op zoek naar het ideale pand. Een gebouw dat aansluit bij haar visie op vitaal en gezond werken: met veel licht, ruimte en een bepaalde ligging die geschikt is voor planten. “Anders overleven ze het niet,” vertelt Alexandra. En die planten zijn volgens haar nou juist zo belangrijk: “Het is bewezen dat groen in kantoren goed is voor de vitaliteit van medewerkers.”

Vitaal en gezond aan het werk
Op 1 september 2019 is het dan eindelijk zover: de officiële opening van Plantoor. Dankzij een ijzersterk businessplan, haar netwerk en een zak spaargeld weet Alexandra dit te realiseren. En ballen, die had ze er ook voor nodig. “Ik zit er financieel diep in, maar ik was klaar om een risico te nemen. Hier geloof ik in, ik sta er volledig achter.”

Dat Alexandra zo overtuigd is van het concept achter Plantoor, waarbij vitaliteit en gezond werken centraal staat, komt door haar ervaringen op dit vlak. Voor haar afstudeerstage belandt Alexandra in 2013 bij Shell. In die periode werkt ze hard aan haar scriptie. Niet alleen op kantoor, maar ook in koffietentjes, thuis aan de eettafel of met haar laptop op schoot. Het duurt niet lang of ze krijgt krachten. Pijnscheuten trekken door haar pols, schouders en rug.

Wanneer de pijn niet meer weggaat en collega’s haar steeds vaker verkrampt zien zitten, brengt Alexandra toch maar een bezoekje aan de eerder genoemde bedrijfsarts. Die een duidelijke boodschap afgeeft: “Of je verbetert je houding en zorgt beter voor je lijf, of je bent niets meer waard. Als typen straks geen optie meer is, dan hebben we geen baan meer voor je,” herhaalt Alexandra.

Nieuwe manier van werken
Het gesprek is een wake-up call, volgens Alexandra. Ze onderneemt gelijk actie: “Meer afwisselen tussen staan en zitten, een verticale muis, niet meer op mijn laptop typen, maar een los toetsenbord gebruiken. En het besef dat ik niet de hele dag aan één stuk door in mijn laptop hoef te duiken, tussendoor afspraken inplannen en netwerken is ook belangrijk.”

Deze nieuwe manier van werken houdt ze vol bij de werkgevers die daarna komen: de NAM in Assen en E-commerceplatform Frank in Groningen. De drang om zelf te ondernemen is echter groot. Bovendien ziet ze dat steeds meer mensen om haar heen mentale en fysieke klachten krijgen door hun werk achter de computer en op kantoor, mensen die ze graag helpt. Één en één is twee en het idee achter Plantoor is geboren.

De ideale flexwerkplek
Als zzp’er ben ik zelf inmiddels aardig bekend met de flexwerkplekken in Groningen. Ik heb verschillende kantoren uitgeprobeerd, maar blijf het lastig vinden om me te concentreren in een grote ruimte waar veel andere mensen zitten. Waardoor ik toch vaak met mijn laptop aan de keukentafel thuis eindig. En inmiddels begin ik steeds vaker, zo moet ik met tegenzin en nog vol in de ontkenningsfase toegeven, last te krijgen van RSI-klachten.

Juist daarin is Plantoor onderscheidend, vertelt Alexandra me, wanneer ik haar dit voorleg. “Hier heb je een eigen kantoorruimte en kun je de deur achter je dicht doen, wanneer je dat wilt. Al betekent dat niet dat het saai is. Ik ben altijd op zoek naar een balans tussen productiviteit en gezelligheid, beide heb je tenslotte nodig in een gezonde werkomgeving.”

Toch maar eens zo’n werkplek bij Plantoor proberen dan?

Ontdek of het ook iets voor jou is op: www.plantoor.nl. Of schiet Alexandra aan bij een volgende activiteit van de JCC.

Tekst: Marjolein Blüm
Foto: Martijn Scholtens

Wil jij ook je netwerk versterken in Groningen in ongedwongen sfeer?

MAAK KENNIS MET DE JCC

Kennismaken met de JCC

Kennismaken met de JCC is heel eenvoudig. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

    Bij het insturen van dit formulier ga je akkoord met het Privacy Statement