21 februari, 2018
Door Barry de Vent
Wij zijn generatie Y. Volgens de kenners en natuurlijk volgens onszelf vinden wij als generatie flexibiliteit en vrijheid belangrijk. Wij zijn de generatie die houdt van uitdaging, dynamiek en ontwikkeling, die balanceert tussen een bore out en een burn out. Maar door alle keuzes die wij hebben, ook een generatie die voortdurend twijfelt!
Hoe verhoudt dynamiek, flexibiliteit en vrijheid zich tot het feit dat we al sinds halverwege de middelbare school keuzes moeten maken over wat we de rest van ons leven moeten gaan doen? Wie van ons kent niet het begrip ‘2e fase’, wat inhield dat je reeds op je 14e een keuze voor je uiteindelijke studierichting (of richting van studie) moest maken. Profiel E&M of toch N&G; elke keuze leidt tot een beperkt aantal studies en sluit vooral andere studies uit.
Keuzestress
Ook binnen de studie worden al snel bindende keuzes gemaakt. Welke bachelor kies ik, met direct effect op welke master of vervolgstudie ik kan kiezen? In welke stad ga ik studeren, ga ik met mijn vrienden mee of kies ik juist daarom een andere stad? Ga ik bij een studentenvereniging voor het opdoen van nieuwe contacten en het alvast vullen van mijn CV of toch niet? Ga ik op kamers of blijf ik toch thuis wonen? Keuzes, keuzes, in feite geweldig natuurlijk zoveel keuze, maar daardoor wel weer twijfel.
Trainee of startup?
Zijn we (eindelijk) klaar met studeren, wat is dan de juiste vervolgstap? Op wereldreis of direct aan de slag? Aan de slag bij een corporate aan de Zuidas of toch een eigen startup? Corporates bieden mooie vooruitzichten met sexy klinkende traineeships met ongekende mogelijkheden. Voordelen zijn tevens de uitgebreide opleidingsmogelijkheden en het grote netwerk, zowel in- als extern. Echter, na een jaar vooral meelopen word je vaak uiteindelijk toch in een functie ‘gestopt’. Het nadeel is dus het vaste stramien, de vaak toch wat starre organisaties, waarin vaak te weinig afwisseling en uitdaging in een individuele functie zit. Een functie waar je in 15 jaar tijd van de eerste trede in de schaal naar schaaleinde doorgroeit, WoW! Maar wij willen helemaal niet zoals onze ouders beloond worden met een gratificatie als dank voor ons 40-jarig dienstverband. Het percentage ex-trainees dat het corporate bedrijf binnen enkele jaren verlaat, ligt ongekend hoog.
Een eigen startup dan, lekker pionieren en je eigen dagen indelen. Maar wat gaan we doen en hoe starten we? En hoe zorgen wij voor persoonlijke groei en ontwikkeling en daarmee voor uitdaging? Kortom, vele mogelijkheden en keuzes, en daardoor weer die twijfel wat dan de juiste keuze is.
‘Social media’ generatie
Wat we willen is elke dag iets anders, elke dag leren, elke dag groei en natuurlijk ook mensen ontmoeten. Want hoewel we neergezet worden als een ‘social media’ generatie, is dát wat we graag willen. Nieuwe mensen ontmoeten binnen en vooral buiten je eigen netwerk, je wereld letterlijk vergroten. Samen kunnen we namelijk meer. Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan nieuwe verbindingen en ideeën.
De JCC brengt ons samen
Dat is wat er zo mooi is aan de JCC. Want of je nu gekozen hebt voor een ‘corporate’, een regionaal familiebedrijf of toch lekker voor jezelf bent begonnen, de JCC brengt ons allemaal samen. En samen hebben we een groot netwerk, los van waar je werkt en welke carrièrestappen je maakt. En daarom een sterk en blijvend netwerk. Een goede keuze dus, zonder twijfel!