De oorlog in Oekraïne houdt ook JCC Groningen bezig. JCC’er Elke Veenman kon niet langer stil blijven zitten en is vorige week een inzamelingsactie gestart. Van Iryna, een Oekraïense vriendin, hoort ze hoe het eraan toegaat in Oekraïne en welke hulp het hardst nodig is. Inmiddels is het eerste busje vol goederen vanuit Roemenië de Oekraïense grens over gegaan, dankzij de actie van Elke.

De juiste hulp bieden

Nadat de oorlog op 24 februari uitbrak, duurde het even voordat Elke contact kreeg met haar Oekraïense vriendin Iryna. Iryna is haar woonplaats Kiev uitgevlucht en verblijft nu in Jaremtsje, een stad in het westen van Oekraïne. Dit is een relatief veilige plek waar Iryna nu helpt met het organiseren van de opvang van de vele vluchtelingen.

Elke: “Ik volgde het nieuws natuurlijk al op de voet, maar door Iryna’s verhalen besefte ik nog meer hoe erg de situatie in Oekraïne is. De voorraden raken op, er is grote behoefte aan eten en medicijnen. Daarnaast is warme kleding hard nodig. Op dit moment sneeuwt het in Jaremtsje, dat in de bergen ligt.”

Netwerk inzetten

Elke plaatste direct een oproep op Facebook: wie is er bereid om te doneren? Dat leverde veel reacties op. Inmiddels heeft Elke al een bedrag van 3000 euro opgehaald en ingezet. “Ik heb veel contacten in Oost-Europa doordat ik mee heb gedaan aan verschillende internationale projecten. Vrienden in Roemenië hebben met het ingezamelde geld onder meer medicijnen, toiletpapier, aardappelen, warme kleding en hondenvoer ingekocht.”

Elke vervolgt: “Deze lading is gister door contacten bij het Rode Kruis meegenomen over de Oekraïense grens en afgeleverd in Jaremtsje. Van Iryna hoorde ik dat ze daar heel blij zijn met alle geleverde spullen. De medicijnen zijn terechtgekomen bij de juiste personen. Er waren bijvoorbeeld een paar mensen met een schildklierafwijking. En Iryna loopt inmiddels met een skibroek door de sneeuw, waar het vannacht -15 wordt.”

Dankzij haar netwerk lukt het Elke dus om de actie op deze manier uit te voeren. “Het leek me goed om de benodigde producten lokaal in te kopen, zo dicht mogelijk bij de Oekraïense grens. Dat is niet alleen efficiënter, maar daarmee stimuleer je ook de economie in omliggende landen. Door mijn contact met Iryna en met bekenden in Roemenië is het gelukt om deze actie van de grond te krijgen en voor de spullen te zorgen die het hardst nodig zijn.”

Draag je steentje bij

Wil jij ook een steentje bijdragen? Elke is nog hard bezig met het inzamelen van geld, zodat ze nog meer medicijnen, eten en warme kleding naar Oekraïne kan laten brengen. Doneren kan via de recent aangemaakt GoFundMe pagina of door je bijdrage over te maken naar E.L. Veenman NL70INGB0794864872 met onderwerp ‘steun Oekraïne’.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen